Twintig voetbalvelden vol Italiaans eten

Twintig voetbalvelden vol Italiaans eten

Stel je voor. Kleine ijsfabriekjes, bakkerijen waar de hele dag koekjes worden gebakken en steenovens waar non-stop pizza’s uitrollen. Producten uit alle Italiaanse regio’s, gemaakt van verse ingrediënten en bereid waar je bijstaat. Dat was de droom van Oscar Farinetti. Een droom die uitkwam en die je in Bologna kunt proeven.

Bologna FICO Eataly
Kaas voor de apertivo, je panino of de pizza. Niets ontbreekt.

De weg naar Luilekkerland

Een brede zevenbaansweg strekt zich voor ons uit. Leeg. Aan de rechterkant doemen enorme hallen op. We rijden onder de groene poort door waar met grote letters Fico Eataly World opstaat. De poort lijkt op een grensstation uit het pre-Schengentijdperk. De hint is duidelijk. Bezoekers passeren hier de grens tussen de normale wereld en Luilekkerland. Het Luilekkerland van de Italiaanse keuken. We parkeren de auto op een van de 2500 parkeerplaatsen. Nieuwsgierig – en enigszins hongerig – kijken we om ons heen. Waar is de ingang van het grootste foodpretpark – een term die vandaag een geheel nieuwe betekenis zal krijgen – ter wereld?

FICO Bologna Eataly
De vinoloog – op deze maandagmorgen nog niet present – heeft een sfeervolle werkplek
FICO Bologna Eataly
Drop van Amarelli: de oudste dropfabriek ter wereld

Fietsen maar

Op deze maandagmorgen is de entree van FICO Eataly World relatief verlaten. We horen bij de eerste bezoekers van de dag en hebben alle ruimte om de omgeving eens goed in ons op te nemen. En dat is de moeite waard. FICO Eataly World – dat in november 2017 zijn langverwachte deuren opende – heeft een oppervlakte van maar liefst twintig voetbalvelden. Daarom staan bij de ingang honderden turquoise fietsen klaar. De hippe kratjes voor- en achterop zijn nog leeg, maar aan het einde van de dag vast goed gevuld. Met koekjes, mortadella, mozzarella en nog veel meer lekkers waarvan de geuren ons bij de ingang al tegemoet waaien.

FICO Bologna Eataly
Even de sleutel bij de receptie vragen en rijden maar
Bologna FICO Eataly
Een rondje FICO kan ook per trein

Het verhaal achter onze cappuccino

Ondanks onze Nederlandse roots laten we de fietsen staan en beginnen we aan onze wandeling door het walhalla van de Italiaanse keuken. De eerste hal is representatief voor het hele complex: licht, ruim opgezet en met een plafond van houten balken en grote metalen buizen. En – niet onbelangrijk – je kijkt je ogen uit. Overal zien we kleine winkeltjes met tafels en stoelen ervoor en een grote glazen ruit erachter. En dáár gebeurt het. FICO staat voor Fabbrica Italiana Contadina, wat Italiaanse Boerenfabriek betekent.  Een passende naam. Want achter de grote glazen ruiten zie je hoe ijs wordt gemaakt, brood wordt gebakken en dames met witte schorten razendsnel pasta vouwen.

FICO Bologna Eataly
Zo wordt ravioli gemaakt
FICO Bologna Eataly
De geur van versgebakken brood kan niemand weerstaan

Op zoek naar koffie

Dat is het geheim van FICO Eataly World: je vindt hier niet alleen alle culinaire hoogstandjes van alle twintig Italiaanse regio’s bij elkaar, alles wordt ook vers en voor iedereen zichtbaar bereid. We dwalen langs enorme parmahammen en kleine kaasfabrieken tot we bij ons eerste doel komen: de bar van Lavazza. Het is immers nog steeds maandagochtend en aan de plattegrond te zien hebben we nog een lange weg te gaan. In de kleine bioscoop achter de bar  leren we alles over de herkomst van de Lavazzakoffieboon. We bekijken onze cappuccino nu toch met andere ogen, maar de smaak blijft hetzelfde: uitermate goed.

Bologna FICO Eataly
De bar van Lavazza, het beroemde koffiemerk uit Turijn
Bologna FICO Eataly
Vleesspecialiteiten uit het hele land

De droom van Oscar

Dwalend door de hallen – af en toe turquoise fietsen ontwijkend – moeten we toegeven dat we heel enthousiast over FICO Eataly World zijn. De man achter deze grootste Italiaanse keuken ter wereld is Oscar Farinetti. Deze ambitieuze zakenman is tevens de oprichter van de Eataly winkels – waar restaurants, boeken en eten worden gecombineerd – en waarvan er in 2019 ook een in Amsterdam zijn deuren opent.  De reden dat wij verrast zijn over ons eigen enthousiasme, is dat veel Italianen – en Bolognezen in het bijzonder – iets minder enthousiast over het concept zijn.

Bologna FICO Eataly
FICO de vijg
Bologna FICO Eataly
De wereld van het ijs – Bij Carpigiani zit je goed

Een kritische noot

De enorme omvang van FICO Eataly World past volgens critci niet bij de typische kenmerken van de Italiaanse culinaire traditie: kleinschalig en gericht op de familie. Veel Bolognezen zijn cynisch over het project en vrezen grote stromen toeristen. Anderen mopperen juist dat er veel minder toeristen komen dan verwacht. We begrijpen de kritiek, maar vinden het tegelijkertijd heerlijk om wijnflessen uit alle hoeken van Italië te bekijken en arancine – een Siciliaanse rijstbal met mozzarella en tomaat – te proeven. En dan zijn we nog niet eens buiten geweest…

Bologna FICO Eataly
Ook de Siciliaanse keuken ontbreekt niet
Bologna FICO Eataly
Moeilijk kiezen

De beestenbende buiten

Op verschillende plekken zijn grote glazen deuren die naar buiten leiden. Daar krijgt de term FICO – die naast Italiaanse Boerenfabriek overigens ook vijg en cool betekent – een extra lading. Plotseling wandelen we over een boerenerf met biggetjes, paarden, ezels en koeien om ons heen. Een kinderboerderij is er niets bij. De hokken zijn ruim opgezet – dat had ook moeilijk anders gekund – en overal hangt informatie over de tweehonderd dieren. Hier komen dus de eieren voor de pasta en de melk voor de mozzarella vandaan. We wandelen langs de hokken en stallen en snuiven de geur van stro en mest op. Net het Italiaanse platteland, maar dan anders.

Bologna FICO Eataly
Verschillende soorten vee, verschillende soorten vlees

Bologna FICO Eataly

Een goed doordacht concept

In een wat hoger tempo vervolgen we onze weg langs velden gerst, hop, hennep, linnen en bieten. We werpen een snelle blik op de cinema  en de visbeurs en besluiten de congresruimte over te slaan. Liever eten we nog een focaccia. Vers uit de oven. Zonder volle maag naar buiten lopen, is hier moeilijk voor te stellen. Wie wil shoppen maar niet wil sjouwen, kan terecht bij het postkantoor na de kassa. Voor een niet al te zachte prijs worden aankopen thuisbezorgd. Het is typerend voor het concept. Aan alles is gedacht en dankzij de gratis toegang en goede bereikbaarheid is een paar uur al voldoende om ondergedompeld te worden in de tradities, geuren en smaken van de Italiaanse keuken. FICO Eataly World  mag volgens sommige Italianen niet typisch Italiaans zijn, een beleving is het wel.

Bologna FICO Eataly
Zo blij als een biggetje
Bologna FICO Eataly
Vers uit de oven. Buon Appetito

Praktische info

FICO Eataly World
Adres: Via Paolo Canali, 8, 40127 Bologna
Tel: 0039-0510029001
Website: www.eatalyworld.it
Openingstijden: Elke dag geopend van 10:00-23:00
Toegang is gratis

Reacties zijn gesloten.
Facebook