Wandelparadijs op de berg van Jupiter

Wandelparadijs op de berg van Jupiter

Twee houten bankjes en grote stenen bakken vol bloemen en planten: dat is het hart van Monzuno. Het kleine bergdorp ligt zo’n dertig kilometer ten zuiden van Bologna en is een van de dorpen waar de wandelroute van de Godenweg doorkomt. Wie houdt van Italië, wandelen, pasta en wijn, die moet in Monzuno zijn.

Op de achterbank naar Monzuno

‘Je kunt hier eindeloos wandelen’ vertelt Christian, terwijl hij zijn jeep vakkundig over de steile Italiaanse bergweggetjes stuurt. We kijken uit het raam naar de zee van groene heuvels die aan de horizon opgaat in de blauwe lucht. ‘De heuvels zijn elk jaargetijde anders en bezaaid met ruïnes, kapelletjes en eeuwenoude boerderijen’ gaat Christian verder. ‘Daarom is het goed wonen, hier in Monzuno.’  De jonge Italiaan – kort baardje, lichte ogen en sportief gebouwd – kan het weten: hij is geboren en getogen in Monzuno en de gastvrije eigenaar van Albergo Monte Venere, het enige hotel in de omgeving. Dit kleine bergdorp is al eeuwen oud, maar dankzij de hoge ligging nog steeds beperkt bereikbaar met het openbaar vervoer. Dat hindert echter niet: Er lopen tientallen wandelpaden naar toe en Christian pikt bezoekers – zoals wij –  graag op van het station.

Wandelen Monzuno
Voorjaar in de Apennijnen
Wandelen Monzuno
Italianen zijn dol op wandelen en in de weekenden trekken ze er graag op uit.

Beter één espressokopje in je hand, dan duizend aan de wand

Het ruim zesduizend inwoners tellende dorp ligt middenin de Apennijnen en kent een heldhaftige geschiedenis: in de Tweede Wereldoorlog was Monzuno het hoofdkwartier van de Partizanen. Zij vochten zowel tegen de fascisten als tegen de nazi’s en hun leider – Mario Musolesi – kwam uit Monzuno. Tegenwoordig is hier weinig meer van te merken, al is het goed voor te stellen dat de oude Italiaanse mannetjes – inclusief gekromde ruggen en wandelstokken – die ’s ochtends een espresso drinken aan de bar van Albergo Monte Venere dit verleden maar al te goed kennen. Wij drinken onze espresso verderop in de straat bij bar Posta en worden bijna duizelig van de honderden – misschien wel duizenden – espressokopjes in de vitrines om ons heen. Al ruim twintig jaar verzamelt de familie die het barretje runt espressokopjes en bokalen van de plaatselijke voetbaltrots: Real Monzuno.. 

Wandelen Monzuno
Ontbijt in Albergo Monte Venere
Wandelen Monzuno
Albergo Monte Venere is een echt familiehotel met opa en oma achter de bar

Wees welkom, wandelaars van de Godenweg

Naast espressokopjes, zijn de eigenaren van la Posta fan van wandelaars: in het bijzonder van wandelaars van de Godenweg (Via degli Dei): de honderdtwintig kilometer lange wandeltocht van Bologna naar Florence die elk jaar populairder wordt. Monzuno is het eerste dorp waar wandelaars doorheen komen en dat zullen ze weten: op het terras van la Posta hangt een enorm spandoek om hen te verwelkomen. Maar ook voor wandelaars die niet direct de Apennijnen willen oversteken, zijn in de groene heuvels rondom Monzuno allerlei wandelpaden aangelegd en bewegwijzerd. Van steile rotsachtige paadjes tot brede karrensporen en halfverharde weggetjes door glooiende weides en bossen. ‘De omgeving van Monzuno behoort tot het laagste deel van de Apennijnen’ vertelt Christian ons als we op pad gaan. ‘Daarom is dit zo’n mooi wandelgebied en zie je overal de roodwitte vlaggetjes van langeafstandswandelingen. Maar vergis je niet: na elke heuvel volgt een nieuwe…’.

Wandelen Monzuno
De Godenweg (Via degli Dei) staat aangegeven met twee gele stippen
Wandelen Monzuno
Een monument voor verongelukte wandelaars. Weinig hoopgevend, maar wel mooi
Wandelen Monzuno
In het voorjaar bloeit de bloesem en worden alle bomen weer groen

Op bezoek bij de goden

De steilste weggetjes lijken zich te verzamelen in Monzuno zelf. Dwalend door het kleine dorpje met zijn smalle straatjes en gekleurde huizen is de conclusie snel getrokken: hier is geen vlakke weg te vinden. Alle straten kruipen plagerig omhoog. Maar de grote tuinen vol bloemen en planten – en niet te vergeten het uitzicht over het dal – bieden genoeg afleiding om door te klimmen. Want op het hoogste punt van Monzuno wacht het roomwitte kerkje van San Giovanni. Met Monzuno aan onze voeten en met uitzicht over een zee van bergtoppen dromen we weg. Wat een goddelijke plaats is Monzuno. Letterlijk. De naam van het dorp is namelijk een afgeleide van het Latijnse Mons Iovis: Berg van Jupiter. Deze verzameling straatjes en gekleurde huizen is naar niemand minder vernoemd dan naar de Romeinse oppergod. Monzuno verkeert in goed gezelschap: veel bergen in de omgeving dragen goddelijke namen..

Wandelen Monzuno
Zicht op het kerkje van San Giovanni
Wandelen Monzuno
Kruis op de top van de Monte Adone, de hoogste berg in de omgeving van Monzuno
Wandelen Monzuno
Uitzicht over de vallei vanaf de 654 meter hoge Monte Adone

Op de rand van de afgrond

‘Niemand weet waar we deze goddelijke namen aan te danken hebben’ lacht Christian als we via de smalle straatjes weer zijn afgedaald naar Albergo Monte Venere. Het grote okergele landhuis met de rode luiken ligt schuin tegenover het stadhuis en lijkt te balanceren op de rand van de afgrond. Figuurlijk, want het kleine hotel – dat zelf vernoemd is naar de Berg van Venus – loopt goed. Ons houten balkon kijkt uit op ‘de hoofdstraat’ en met een glas wijn binnen handbereik genieten we van de warme zon. Wanneer die onder gaat, gaan wij ook naar beneden: daar is het restaurant waar borden vol smeuïge tagliatelle al ragù – niet te verwarren met onze spaghetti Bolognese – en ravioli worden rondgebracht. ‘Wandelen, eten en drinken’ knipoogt Christian als hij onze glazen opnieuw volschenkt. ‘Zo gaat dat in de Apennijnen. In ieder geval hier op de berg van Jupiter.’

Wandelen Monzuno
Onze tafel wacht
Wandelen Monzuno
Niet makkelijk, wel leuk: mountainbiken door de Apennijnen
Wandelen Monzuno
Handgemaakte pasta in Albergo Monte Venere

Praktische info

Overnachten

Albergo Ristorante Monte Venere – Reserveren via de website Adres: Via Luigi Casaglia 5, Monzuno Tel: 0039 – 516770548 Website: http://albergomontevenere.it/

In Monzuno zijn verschillende bed-and-breakfasts, deze zijn te boeken via www.booking.com

Bereikbaarheid

Monzuno is bereikbaar per auto (half uurtje rijden vanaf Bologna), te voet of met het openbaar vervoer. Je kunt dan het beste vanaf Bologna de trein naar het station Vado-Monzuno nemen en vanaf daar lopen (2,5 uur), de bus nemen (paar keer per dag) of vragen of Christian je ophaalt.

Horeca

Er zijn een paar restaurants en bars in Monzuno, die vrijwel allemaal aan de Strada Provinciale 59 (SP59) liggen. Deze weg staat bekend onder de naam Via Pietro Bignardi en gaat op het kleine pleintje – het hart van Monzuno – over in de Via Luigi Casaglia. Daarnaast is er een supermarkt en een kleine kiosk die tevens dienst doet als toeristenbureau.

Wandelen Monzuno
Pauze. Om van het uitzicht te genieten. Van heuvels beklimmen word je helemaal niet moe….

Reacties zijn gesloten.
Facebook