Dansen tussen de fietsen
Films kijken en exposities bezoeken in de leukste fietsenstalling van Bologna

Dansen tussen de fietsen
Films kijken en exposities bezoeken in de leukste fietsenstalling van Bologna

Bolognezen zijn creatief, innovatief en ruimdenkend. Dat bewijst het project Dynamo Velostazione di Bologna. Overdag een fietsenstalling, ’s avonds een bar en op zaterdagochtend uitermate geschikt voor yogales. De geuren, kleuren en geluiden in deze ruimte – gelegen onder een historisch park in de binnenstad van Bologna – zijn nooit hetzelfde, maar één decorstuk ontbreekt nooit: de fiets.

The Best of Bologna - Dansen tussen de fietsen
‘Hip, praktisch en gezellig’ zijn woorden die opkomen als je bij Dynamo Velostazione naar binnen gluurt [Foto: Gianni Mazzotta]
 De hipste fietsenstalling ter wereld

De betonnen geel-witte muren en plafonds weerkaatsen de harde beats en de flitsende lampen en de dansvloer staat vol. Voor de bar staat een lange rij kletsende mensen, die probeert boven de elektronische muziek van de band in de hoek uit te komen. Een bekend tafereel op een zaterdagavond in Bologna. Een tafereel wat overal had kunnen zijn. Tot je voorbij de dansvloer kijkt: fietsen in soorten en maten slaan als trouwe toeschouwers het schouwspel gade. Welkom in Velostazione Dynamo, de meest creatieve, innovatieve en verrassende fietsenstalling van Bologna. Overdag is het hier een komen en gaan van fietsers die hun fiets in veilige handen achterlaten. Maar ’s avonds en in het weekend biedt de enorme ruimte  onderdak aan allerlei activiteiten: van (fiets)yoga tot concerten, films en food festivals. En alles gezellig tussen de geparkeerde fietsen.

The Best of Bologna - Dansen tussen de fietsen
Parkeer je fiets en neem een kijkje op het evenementenbord

Red de fietsers

Het team achter deze innovatieve en multifunctionele velostazione bestaat uit verschillende jonge creatievelingen met ieder een eigen rol: Federico is de manager, Laura en Isabella organiseren evenementen en Matteo is de techneut die de reparaties voor zijn rekening neemt. Project manager Simona vertelt – zittend in een stoel gemaakt van autobanden – over het ontstaan van Dynamo: In 2012 gebruikten steeds meer Bolognezen de fiets, en er ontstond een soort gemeenschap van stadsfietsers. De landelijke Italiaanse beweging “#salvaiciclisti (red de fietsers) kreeg in 2012 al snel een Bolognees broertje: Salvaiciclisti Bologna. De beweging beschouwt de fiets als een gezond en milieuvriendelijk alternatief voor de auto en het openbaar vervoer en de jongeren van Salvaiciclisti Bologna probeerden de fiets zoveel mogelijk te promoten. Bolognezen houden zich steeds meer bezig met het milieu, duurzaamheid en een gezonde levensstijl, licht Simona toe. De fiets past natuurlijk perfect in dat plaatje.

The Best of Bologna - Dansen tussen de fietsen
De oprichters van Dynamo Velostazione [Foto: Dynamo Velostazione]

Fietsen zonder grenzen

De subcultuur ‘stadsfietsers’ was geboren en de fietsliefhebbers wilden een plek om ervaringen uit te wisselen, te trainen en hun fiets te onderhouden. In 2014 organiseerden de fietsende jongeren het eerste grote fietsevenement van Bologna ‘Bici Senza Frontiere’ (fietsen zonder grenzen). Bologna stond op haar kop en de groep was niet meer te stoppen. Zo ontstond eind 2015 Dynamo Velostazione. De fietsstalling (annex concertzaal annex expositieruimte) bevindt zich onder het historische stadspark Montagnola dat in 1896 werd aangelegd. Simona kent de geschiedenis van de ruimte met de hoge gewelven: ‘Het gebouw heeft allerlei functies vervuld: van gemeentelijke opslagplaats tot schuilplaats voor luchtbombardementen in de Tweede Wereldoorlog. De ligging is voor ons ideaal: tussen het station en Piazza Maggiore, aan de winkelstraat Via d’Indipendenza. Fietsliefhebbers komen hier graag en dankzij lezingen en prestentaties over bijvoorbeeld fietsboeken en ‘bike food’ beschouwen zij Dynamo echt als  ‘la casa di cyclisti urbani’: het huis van de stadsfietsers. Maar ook bezoekers weten Velostazione Dynamo te vinden.

The Best of Bologna - Dansen tussen de fietsen
Behalve onder vaste gasten, krijgt Dynamo steeds meer bekendheid onder bezoekers [Foto: Gianni Mazzotta]

Bologna Rocks

De urban fietsgemeenschap in Bologna is zeker geen gesloten gemeenschap. Simona legt uit dat de initiatiefnemers het belangrijk vinden om toeristen te laten zien wat Bologna te bieden heeft en Bologna als duurzame en innovatieve stad te promoten. Daarom is er een groot arsenaal fietsen dat verhuurd wordt en zijn er twee fietstours ontwikkeld: Biking Bologna en Bologna Rocks. De eerste is een fietstocht onder begeleiding van een lokale gids, de tweede een fietstocht waarbij je zelf – met je gehuurde fiets – op pad gaat. Bologna Rocks is een bijzondere fietstocht, waarbij de oprichters van Dynamo hun liefde voor fietsen en muziek hebben gecombineerd. Dit leidt tot een fietstocht langs de sporen en verhalen van beroemde musici uit het verleden. Sinds de 18de eeuw staat Bologna immers bekend als Muziekstad. Musici als Mozart en David Bowie hebben onuitwisbare sporen achtergelaten die je met de fietstocht Bologna Rocks kunt ontdekken.

The Best of Bologna - Dansen tussen de fietsen
Fietsend de stad verkennen [Foto: Velostazione Dynamo]

De Velo-City bar

Na afloop wacht in de hoek van de velostazione natuurlijk de Velo-City bar: de ronde bar die – op maandag na – elke dag geopend is en ook een terras heeft. Lange houten banken en kleine tafeltjes wisselen elkaar af en de binnenplaats vormt een soort oase tussen de drukke Via dell’Indipendenza en de brede witte trappen die naar het Parco della Montagnola leiden en elke dag door duizenden mensen beklommen worden. Te voet. Dat dan weer wel. Maar als het aan de oprichters van Dynamo ligt, is de fiets in Bologna het vervoersmiddel van de toekomst. Als het dat niet al is. Want dansen tussen de fietsen en fietsyoga: dat kan alleen in Bologna.

The Best of Bologna - Dansen tussen de fietsen
Geniet van je drankje uit de Velo-Ciy Bar op het terras naast Parco della Montagnola [Foto: Gianni Mazzotta]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook