Vijf redenen om in 2018 naar Bologna te gaan

Vijf redenen om in 2018 naar Bologna te gaan

De opening van het grootste culinaire themapark ter wereld – een ode aan de Italiaanse keuken – en de terugkeer van de middeleeuwse Neptunusfontein naar het hart van de stad: Bologna is klaar voor het nieuwe jaar. Ontdek waarom 2018 het jaar van Bologna wordt.

Te zien in Bologna IN 2018
x

FICO World Eataly

Reikhalzend keken liefhebbers van de Italiaanse keuken uit naar de dag: 15 november 2017. In navolging van de populaire winkels van Eataly, opende die dag het grootste gastronomische themapark ter wereld zijn deuren: FICO WorldEataly . Wie de winkels van Eataly kent, begrijpt het enthousiasme. De boekwinkels annex wijnbar, restaurant en café worden beschouwd als een walhalla van Italiaanse gerechten en wijnen. In Bologna is Eataly is bovendien gevestigd in een voormalige kerk in het hart van het historisch centrum. Een sfeervolle locatie. Maar de ambities van Eataly – dat waarschijnlijk in 2019 in Amsterdam een vestiging opent – reikten verder…

Zo ontstond FICO World Eataly: een enorm themapark van meer dan honderdduizend vierkante meter, dat volledig gewijd is aan de Italiaanse keuken en haar oorsprong. FICO World Eataly laat alle culinaire tradities van de verschillende regio’s zien en natuurlijk proeven. Hoewel er ook kritiek is op het park – “Italiaans eten hoort juist kleinschalig te zijn en nauw verbonden met de familie” – ben ik ontzettend benieuwd naar de zes multimediale attracties, het theater, de bioscoop, de tweeduizend boeren die over hun werk vertellen, de veertig kleine bedrijfjes waar ter plekke kaas, pasta, olijfolie en bier worden gemaakt en natuurlijk de ontelbare restaurants. Kortom, een culinair paradijs.

Te zien in Bologna in 2018
Alle gerechten, producten en wijnen uit de Italiaanse keuken vind je hier… en nog veel meer

Wandelen in het spoor van de goden

Een handelsroute voor de Etrusken en een militaire weg voor de Romeinen: de wortels van de beroemde Italiaanse Godenweg die van Bologna naar Florence loopt (de Via degli Dei) gaan terug tot de 7de eeuw voor Christus. Tegenwoordig is de route een geliefde wandeltocht en 2018 zou wel eens het jaar van de Via degli Dei kunnen worden. De vijfdaagse tocht die dwars door de Apennijnen loopt, wordt namelijk elk jaar populairder. En terecht. De eeuwenoude route loopt door kleine Italiaanse bergdorpjes, glooiende groene heuvels en velden vol gele boterbloemen. Zo wandel je langs oude landhuizen over smalle met cipressen omzoomde paden steeds dieper Toscane in.

Onderweg zijn er verschillende bed-and-breakfasts, barretjes en restaurantjes. Vooral het kleine restaurantje Vecchia Trattoria Monte Adone aan de voet van een van de hoogste heuvels is mij bijgebleven. Hier schotelt eigenaar Piedro wandelaars het lokale gerecht tagliatelle al ragù voor en moedigt hen aan nog even door te zetten. Ook de gezellige herberg van Eliza in het bergdorpje Madonna dei Fornelli is een aanrader. Eliza verwent ‘haar wandelaars’ met een viergangendiner dat gezamenlijk aan een lange tafel wordt gegeten. Ben je ten slotte benieuwd waar de Godenweg haar naam aan te danken heeft? Dat vertellen de goden je onderweg…

Te zien in Bologna in 2018
De mooiste Wandeltocht van Italië

Slapen in een middeleeuwse toren

Ben je dit jaar op zoek naar een bijzondere overnachting om niet snel te vergeten? Er zijn weinig bed-and-breakfasts met een mooier verhaal dan dat van Torre Prendiparte. Bologna dankt zijn bijnaam ‘het Manhattan van de Middeleeuwen’ aan de honderd torens die vanaf de 12de eeuw de skyline van de stad bepaalden. Elke toren heeft een verhaal, maar de meeste verhalen en torens zijn in de afgelopen negen eeuwen verloren gegaan. Dankzij eigenaar Matteo geldt dat echter niet voor Torre Prendiparte. De sympathieke Prins van Torre Prendiparte – zoals zijn vrienden hem noemen – toverde de vervallen toren om tot een van de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

Hoewel Torre Prendiparte boven de rode daken van Bologna uitsteekt, ligt de ingang verborgen in het hart van de stad aan een klein – ogenschijnlijk onbelangrijk – pleintje. De met klimop begroeide houten deur leidt vrijwel meteen naar de twee verdiepingen die samen de bed-and-breakfast vormen. De 2,5 meter dikke muren laten weinig ruimte over. Maar de schilderijen, antieke meubels en kaarsen zorgen voor een bijzondere sfeer. Dat vond Lonely Planet ook: in 2014 riep de reisgidsengigant Torre Prendiparte uit als derde meest bijzondere plek ter wereld om te overnachten. Sindsdien is reserveren een must om je voor een nacht (of twee) zelf Prins of Prinses van Torre Prendiparte te voelen.

Te zien in Bologna in 2018
Torre Prendiparte is ook te bezoeken met de Tower Tour. Je boekt deze tour bij het Bureau voor Toerisme op Piazza Maggiore

De terugkeer van Neptunus

Een jaar lang was een van de meest fotogenieke plekken van Bologna verborgen onder doeken en stellages. De Neptunusfontein staat symbool voor de macht van de Paus: hij heerste over de wereld zoals Neptunus heerste over de zeeën. Maar ook een machtig heerser als Neptunus dient af en toe gerestaureerd te worden. Zeker als je een enorm stenen beeld bent, dat al sinds 1566 in het hart van het middeleeuwse centrum van Bologna staat. Na een restauratie van bijna een jaar, is Neptunus in 2018 weer klaar om bewonderd te worden. Maar zou de grote duim van Neptunus nog steeds een erotisch tintje hebben?

Het ontwerp van beeldhouwer Giambologna werd in de 16de eeuw alom geprezen. Behalve door de kerk. De geestelijkheid was niet zo te spreken over de omvang van de geslachtsdelen van Neptunus en dwong Giambologna deze aan te passen. De Vlaamse beeldhouwer was hier echter niet van gediend. Door een optisch effect wist hij aan de eisen van de kerk te voldoen, maar er tegelijkertijd mee te spotten. Het is moeilijk te vinden, maar als je op een bepaalde witte tegel – gelegen tussen de fontein, Salaborsa en de Via Rizzoli – staat, blijkt dat de grote duim van Neptunus van de achterkant ook op iets anders lijkt.

Te zien in Bologna in 2018
Tussen de meest markante gebouwen van de stad, staat Neptunus weer op zijn plek

Russische revolutionairen in het Museum voor Moderne Kunst

Als in een universiteitsstad als Bologna de traditie ontstaat dat een faculteit pas meetelt als ze een eigen museum heeft, dan is het niet moeilijk om je voor te stellen dat Bologna grossiert in musea. Van kleine universiteitsmusea tot musea met landelijke bekendheid, zoals het MAMbo: Bologna’s Museum voor Moderne Kunst. In de voormalige gemeentelijke oven – gebouwd in 1915 om de inwoners tijdens de Eerste Wereldoorlog van brood te voorzien – vind je moderne en hedendaagse kunstwerken, verdeeld over negen thema’s. Naast deze permanente collectie verrast het MAMbo met tijdelijke exposities: ook voor bezoekers met minder affiniteit met moderne kunst zeer de moeite waard.

In 2018 brengen meer dan zeventig Russische werken uit het begin van de 20ste eeuw een bezoek aan de ruime witte zalen van het MAMbo. Onder de noemer Revolutija wordt een van de meest radicale hoofdstukken van het modernisme getoond. Wandel tussen de werken van de Russische avant-garde die tussen 1910 en 1930 de Russische kunstwereld op zijn kop zette. Ben je nog steeds niet overtuigd dat een bezoek aan het MAMbo een goed idee is? Vergeet dan niet dat het museum een prachtig terras heeft waar je met een drankje in je hand uitkijkt op een groot park. Proost op Bologna!

Te zien in Bologna in 2018

Te zien in Bologna

Reageren is niet mogelijk.
Facebook